top of page

NATURENS VEJ

KUNST MED BÆREDYGTIGe BUDSKABer

Skal din by skrives på landkortet kan et gavlmaleri der forener lokalhistorie/historie, budskab og bæredygtighed være en særegen mulighed. ‘Nature’s way’ er en type gavlmaleri der tager udgangspunkt i den bæredygtige historie og hvor det naturlige og grønne element sublimt smelter sammen og med visionen om at bevare eller få mere natur tilbage til byerne. En fortælling som integrerer de omkring liggende og om muligt grønne omgivelser og som tør være tydelig i sin fortælling og formsprog.

‘Nature’s way’ er gavlmalerier skabt med fokus på bæredygtige budskaber, altså budskaber der holder og skærper fokus på det at vil skal værne om vores smukke natur, fordi naturens vej er vores vej. Og så skabes værkerne med bæredygtige materialer. Motiverne afspejler og integrere samtidig (afsender) byens/områdets kerneværdier og budskaber.

Her er tre eksempler på Nature’s way, Gavlmaleri Løkken, Horsens og Silkeborg.

NATURENS VEJ / SILKEBORG

Upgraded_version_2021.jpg

I forbindelse med at Silkeborg fylder 175 år, fik jeg invitationen til at udsmykke jubilæumsgavlen. Derfor er papiret og den unge Drewsen (byens grundlægger og papirsfabrikant) essentielle dele af dette værk der ved nænsomt at ‘skrælle’ papiret af og nysgerrigt undersøge hvad der gemmer sig bagved, åbner historien sig for alle og minder os om to helt essentielle værdier; Nemlig at bevare vores barnelige nysgerrighed og passe godt på naturen. Den umiddelbare nysgerrighed, det at vi lever overens med vores sande natur åbner muligheder og har oftes det mest bæredygtige potentiale. Naturens vej er vores vej.
Nature's way/Silkeborg.

Forside_IG.jpg
Midtjylland_02.jpg
iStock-Magazine copy.jpg
Citat.jpg

NATURENS VEJ / LØKKEN

Nature's way_Løkken.jpg
2-7_edited.jpg
Når drengestreger kan tilgives
'Hvilken natur' spurgte drengen? 'Den bag væggen' svarede den anden. 'Ja, det ville være den største gave at se den natur - og bare mærke den frihed det vil være at lege i det grønne græs og kigge op i det blå - se skyerne, der suser forbi. Ja, det ville jeg ønske ...
”Det var nemt at takke ja, da Jonna Liv, formand for Løkkens Kulturhus, spurgte, om jeg ville lave et vægmaleri i Løkken.
Med en smuk utrolig 30 års smuk efeu som 'rekvisit' var idéen sået og et naturligt element at integrere i værket. En stor tak til Jonna Liv Jensen for hendes indsats i projektet. En kæmpe tak til alle sponsorer, Kulturministeriet Med24.dk, Kulturhus Løkken, Jackie Retail, Hjørring Stilladsudlejning A / S, Hotel Løkken Strand, Oledisding.dk og Vandregruppen 9480, der gjorde dette muligt. Vægmaleriet ’Naturens måde’ - fordi det er vores måde ... Anno: 2020, Løkken - Danmark. AF Lise Vestergaard info@lisevestergaard.dk
2-2_edited.jpg
2-1.jpg
Skolebesøg.
Værket har løbende besøg, eksemplet her af skoleklasser som synes det er sjovt at interagere som værker. På den måde bringes værket i spil og får nyt liv af besøgende.

NATURENS VEJ / HORSENS

2%20copy_edited.jpg
Final_web.jpg

Naturens vej/Nature’s Way - Horsens (Girl Create)

Her har Lise inddraget gavlens grønne omgivelser i maleriets motiv, der forestiller en pige, som vander æbletræet foran gavlen. Pigen symboliserer barnet, der passer på naturen, og maleriet sender dermed et stærkt signal til os alle om at passe på vores klode.

Netop barnet som det legende, kreative, skabende og umiddelbare individ har været en stor inspiration for Lise Vestergaard. Derfor et motiv af barnet, og det barnet kan afspejle – nemlig fremtid, vækst, omsorg, natur, liv, omtanke og håb. Desuden faldt det Lise helt naturligt at vælge barnet som motiv med Horsens Byskole som nabo.

Horsens Folkeblad.jpg

NATURENS VEJ / HJØRRING

Portal_web.jpg

En ramme om naturen

En ny ramme om naturen

AVV indviede i lørdags en biodiversitets-park bag genbrugspladsen i Hjørring Øst. Her får et væld af plantearter nu ro til at blomstre og tiltrække tusindvis af insekter og fugle. Men ikke nok med det: Samtidig klippede AVV’s Jørgen Bing snoren til et nyt kunstværk, der – med bestyrelsesformandens ord –indrammer hele problematikken: At vi skal passe på naturens ressourcer og bakke op om genbrug.

Bag kunstværket ”En ramme om naturen” står den anerkendte danske street art-kunstner Lise Vestergaard. Hun har bygget en ramme på 4x3 meter af kasseret legetøj indleveret på AVV’s genbrugspladser. Legetøjet omfatter alt fra vandpistoler og løbescootere til prinsesseslotte og strandlegetøj. Det hele er forgyldt og minder derfor umiddelbart om en klassisk billedramme. I rammens ene hjørne er placeret figuren af en pige, som sidder og kigger ud på biodiversitets-parken. Både kunstværket og parken er realiseret med støtte fra 15. Juni Fonden, der bl.a. støtter projekter, som skaber plads til natur og biodiversitet

Naturen og kunsten mødes

Kunstner Lise Vestergaard siger om sit værk:
- Jeg vil gerne bruge rammen til både at sætte fokus på naturen og involvere trash art. ”Trash art” er en specifik kunstform, hvor giver affald nyt liv og bruger det som en ressource. Det er det, jeg har gjort her: Affaldet interagerer med kunsten, og samtidig mødes naturen og kunsten. Jeg synes, det er fantastisk, at man herude på genbrugspladsen har et sted, hvor det kan lade sig gøre.

Lise Vestergaard er oprindeligt fra Hjørring. Hun er uddannet på Kolding Designskole og bor og arbejder nu i København, men udstiller i hele landet og verden. Hun har i løbet af sommeren udstillet i Milano og Madrid. Og skal i løbet af de næste par måneder udstille Paris, Venedig og Marbella med sin kunst.

Fra græsplæne til vild natur

Biodiversitets-parken, som Lise Vestergaards kunst indrammer, er et område på xxm2. Idéen til området opstod, da AVV for 1,5 år siden byggede sin ressourcehal, der bl.a. rummer de store mængder af plast- og metalaffald, som indsamles til genanvendelse hos borgerne i Hjørring og Brønderslev. Bestyrelsesformand Jørgen Bing fortæller:
- Da vi anlagde ressourcehallen, kiggede vi på området omkring den, og det var en god anledning til at tilgodese naturen ved at omlægge græsplænerne til vild natur. Allerede nu kan vi se en fremgang i artsrigdom og diversitet. Som fritidsornitolog glæder det mig f.eks., at man nu kan møde en fugleart som stillidsen her. 

AVV’s biodiversitets-park bidrager til Hjørring Kommunes projekt, Naturkommunen blomstrer vildt – projektet, som DR fulgte i dokumentaren ”Giv os naturen tilbage”. Ved indvielsen af biodiversitets-parken viste også kommunens naturvejleder Laus Gro-Nielsen rundt på området, og bagefter var der workshop med instruktion i, hvordan man laver sine egne frøbomber af indsamlede blomsterfrø.

Insta-moments på genbrugspladsen 

Bestyrelsesformand Jørgen Bing forklarer, hvorfor affaldsselskabet vælger at installere kunst på genbrugspladsen:
- Kunsten kan formidle tingene på en anderledes og overraskende måde. Med Lises kunstværk får vi præsenteret AVV’s kernebudskab og fortalt, at cirkulær økonomi og den grønne omstilling hænger tæt sammen med kreativitet og idérigdom. 

Lise Vestergaard supplerer:
- Vi håber, at rammen her vil invitere til gode Insta-moments, hvor man sætter sig ved siden af pigen og bliver en del af det grønne billede, så vi kan forenes med naturen på genbrugspladsen. 

3-7_web.jpg

VENDELBO POSTEN

Vrndelbo.jpg
bottom of page